Ekstra Bladet: Fagforening? Skal, skal ikke

Fagforening? Skal, skal ikke

Du har knap sikret dig en læreplads i byggebranchen, før alle de praktiske spørgsmål melder sig. Skal du eller skal du ikke melde dig ind i en fagforening?

Af Maria Lykke Andersen
mail@mariamedia.dk

”Du kan lige så godt melde dig ind i en fagforening, så snart lærepladsen er i hus. Og tag A-kassen med, når du alligevel er i gang,” lyder rådet ikke overraskende fra de forbund, Håndværkeren har talt med. Medlemskab af både A-kasse og fagforening er stort set gratis alle steder for lærlinge, og der er flere at vælge imellem.

Ud på skolerne
Fagforeningerne knokler for at sikre sig særligt de unge medlemmer. Mest dominerende er Fagligt Fælles Forbund (3F), der tropper op ude på de tekniske skoler for at klæde eleverne på til at afkræve mester den rette løn og for at sikre, at eleverne lærer det, de skal.

Sådan opererer 3F’s konkurrenter ikke.

– Vi har mere fokus på individuel rådgivning og mindre på kollektivismen og beskyttelse af overenskomsterne, siger Allan Bruhn, sekretariatschef i Kristelig Fagbevægelse.

Foreningen JobTryghed, der er forbundet med A-kassen Ase, er endnu en valgmulighed inden for de tværfaglige organisationer.

Fokus på kontrakter
- Mange af vores medlemmer kommer til os fra andre fagforeninger, fordi de føler, at de drukner i for store organisationer, siger talsmand Karsten Mølgaard Jensen.

En undersøgelse lavet af Ase viser, at medlemmerne typisk efterspørger hjælp, når ansættelseskontrakter skal underskrives.

– Derfor har vi valgt at lægge fokus dér, siger Karsten Mølgaard Jensen.

Fakta:
Fordele og ulemper
Fordelen ved at være i fagforening er, at der er juridisk hjælp at hente, når mester viser sig at være Fanden selv. Men er der også ulemper? Udover at fagforeningerne kræver kontingentbetaling, så snart der står udlært på papiret, oplever håndværkere på visse arbejdspladser at blive fnidret ind i mobning og chikane mod kolleger, som ikke er medlem af det forbund, der forhandler overenskomsten med arbejdsgiver.

Bare en opfordring
Den tværfaglige organisation Det Faglige Hus skriver på deres hjemmeside om tilfælde, hvor medlemmer bliver mobbet og mister deres arbejde, fordi de ikke er medlem af flertallets forbund.

3F organiserer flest håndværkere, men herfra føler uddannelseskonsulent, Steen Boesen, sig ikke ramt:

– Vi tvinger ikke lærlinge til at blive medlemmer, vi opfordrer dem til det. 3F’s overenskomst er gældende på de fleste arbejdspladser i dag, og det kan vi takke vores sammenhold for.

Det er en forsikring
Lærlingen, der ikke gider besværet med en fagforening, er ikke helt fortabt, hvis han først melder sig ind, når problemerne tårner sig op. Fra 3F, Krifa og JobTryghed lyder det i enighed:

– Man kan jo heller ikke melde sig ind og få hjælp af et forsikringsselskab, når først huset er brændt ned.

Alligevel afviser ingen af foreningerne at give den nyindmeldte lærling råd og vejledning. Kommer der en sag ud af det, kræver foreningerne dog mindst to måneders medlemskab.

Artikel 3

Mester ”glemte” pensionen

Bjarke Juul Eggersgaards har lige vundet en sag i Tvistighedsnævnet. Uden fagforeningens hjælp ville han være et femcifret beløb fattigere

Den 23-årige tømrer Bjarke Juul Eggersgaard er i dag ganske tilfreds med, at han huskede at melde sig ind i en fagforening, dengang han stod i lære. Takket være sit forbund har han vundet over sin tidligere arbejdsgiver i en sag om manglende pensionsindbetaling. Tømrersvenden kan se frem til knap 30.000 kroner ekstra, når håret er blevet gråt, og livet som pensionist begynder. Dertil kommer et beløb på mellem 2.500 og 10.000 kroner for svie og smerte, som Tvistighedsnævnet endnu ikke har fastsat.

For en sikkerheds skyld
Bjarke Juul Eggersgaard var midtvejs i sin læretid, da han valgte at organisere sig.

– Bare for at være sikker, hvis der skete noget. Jeg havde jævnligt problemer med, at mester lønnede mig for lavt, når jeg burde stige ifølge overenskomsten. Hver gang jeg tog det op med ham, blev lønnen rettet med to måneders forsinkelse. Alligevel var den gal igen året efter, når min løn skulle have endnu et nyk opad.

Pensionen manglede
Da svendeprøven nærmede sig, og lærlingen var på skole, fik han og de andre elever besøg af folk fra fagforeningen. Konsulenterne fik eleverne til at gå hjem og tjekke deres lønsedler. Huskede arbejdsgiverne at lægge feriepenge og pension oven i lønnen? Ikke Bjarkes!

Da han havde bestået svendeprøven, mødte forbundets konsulenter op hos hans mester for at få rettet fejlen, men arbejdsgiveren ville ikke betale det fulde beløb, og så rullede sagen.

– Han og jeg har ikke været så gode venner siden, slutter Bjarke Juul Eggersgaard.

Fakta:
Færdigudlært og arbejdsløs
Svendebrevet skal være i hus, før a-kassen udbetaler dagpenge, men har den nyudklækket tømrer ikke betalt til en arbejdsløshedsforsikring i mindst et år, er der ikke en klink at hente, hvis jobbet lader vente på sig.

Heller ikke kommunen deler rundhåndet ud af kontanthjælpen. Der er lukket for offentlig forsørgelse, hvis den ledige har en formue på over 10.000 kr. Pengene kan ligge i friværdien i en bolig eller hentes hjem ved salg af bilen. Tjener den lediges samboende kæreste eller ægtefælle nok til at kunne forsørge, er der også lukket for det varme vand.

Syv ud af ti arbejdsløse har ikke ret til kontanthjælp, viser en analyse lavet af A-kassernes Samvirke.

Fakta:
Antal medlemmer af fagforening (håndværkere inden for byggebranchen):

  • Fagligt Fælles Forbund, 3F: Ca. 36.550
  • Kristelig Fagbevægelse: Ca. 4000
  • Ase: Ca.: 1250
  • Det Faglige Hus: Ikke muligt at oplyse
  • Danmarks Frie Fagforening: Ikke muligt at oplyse

Fakta:
Priser på fagforeninger for udlærte / månedligt:

  • Fagligt Fælles Forbund, 3F: Fra 450 kr.
  • Kristelig Fagbevægelse: 155 kr.
  • Ase: 50 kr. (også for lærlinge)
  • Det Faglige Hus: Fra 69 kr.
  • Danmarks Frie Fagforening: 160 kr.
Dette indlæg blev udgivet i Ekstra Bladet. Bogmærk permalinket.